Dzień Ziemi i Europejski Dzień Śniadania
W dniu 24.04.2017r. została zorganizowana dla uczniów klas 0 – 6 impreza z okazji Dnia Ziemi i Europejskiego Dnia Śniadania.
Celem zorganizowanej imprezy było:
- Zapoznanie uczniów z tradycją obchodów Dnia Ziemi,
- propagowanie wśród uczniów idei proekologicznego stylu życia,
- zgłębianie wiedzy na temat zdrowego odżywiania zgodnego z piramidą pokarmową,
- wychowywanie świadomego konsumenta, który zapobiega chorobom promując zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną,
- zwrócenie uwagi uczniów na otaczające ich najbliższe środowisko,
- zazielenienie terenu przyszkolnego,
- nawiązywanie poprawnych relacji między uczniami i integracja środowiska szkolnego,
- rozwijanie umiejętności pracy w grupie i wspólnego ponoszenia odpowiedzialności za wykonywane zadania,
- propagowanie zasad fair play i zdrowej rywalizacji,
- odtwarzanie i wykorzystanie posiadanych wiadomości i umiejętności,
- rozbudzanie u uczniów szacunku do przyrody i podejmowanie przez nich prostych działań mogących ją chronić,
- podsumowanie projektu „Recykling szkła”
I. Działania wstępne:
17 marca 2017r. zostały uczniom przydzielone zadania do wykonania podczas Dnia Ziemi.
Podjęto następujące decyzje:
1. Wszyscy uczniowie mieli przygotować :
- przynieść produkty żywnościowe do przygotowania zdrowego śniadania dla uczniów kl.0-6,
- przynieść sadzonki roślin na rabatki przed szkołą,
- chętni uczniowie przygotowali prezentację w Power Point dotyczącą recyklingu szkła lub wykonali plakat ,
- chętni uczniowie wykonali prace plastyczne dotyczącą propagowania idei proekologicznego stylu życia oraz zachęcania do wtórnego wykorzystania odpadów.
II. Rozpoczęcie imprezy (10.20 na sali gimnastycznej)
1. Zapoznanie z tradycją obchodów Dnia Ziemi na świecie.
2. Przedstawienie zasad wykonania zdrowego posiłku dla uczniów kl.0-6
3. Podsumowanie projektu „Recykling szkła” i rozdanie nagród za najlepsze prace plastyczne
Wyróżnieni uczniowie :
Amelia Szafran kl.5
Wiktoria Zielińska kl.5
Weronika Ratajczyk kl.5
Weronika Szalska kl.6
Michalina Cierlaczyk kl.4
Maja Karpisiewicz kl.4
Martyna Sałata kl.4
4. Od 10.00 uczniowie klas 0-6 przygotowywali w salach lekcyjnych we współpracy z wychowawcami, opiekunami SU oraz rodzicami, np. owocowe lub warzywne sałatki, kolorowe kanapeczki, soki owocowe i realizowali inne pomysły.
5. O godz. 12.05 na sali gimnastycznej odbyło się wspólne " Zdrowe Śniadanie". Uczniowie i nauczyciele otrzymali po 3 żetony i mogli wymieniać je na stoiskach na wybraną zdrową żywność.
6. Po zakończonej imprezie uczniowie Koła Młodych Przyrodników pod opieką pani Moniki Raniś posadzili na rabatkach przed szkołą przyniesione przez uczniów kl.0-6 sadzonki roślin.
Monika Raniś